dijous, 23 de juliol del 2009

Kenny Dalglish, el Rei d'Anfield. (1ª Part)

Els inicis al Celtic de Glasgow i la selecció escocesa.

Kenneth Mathieson Dalglish, va nèixer el 4 de març de 1951 a Dalmarnock a l'est de Glasgow (Escòcia). Fill de pare enginyer, de ben jove la familia Dalglish es va mudar al districte de Milton, al nord de la capital escocesa, ben a prop de l'Ibrox Park, estadi del Glasgow Rangers FC, fet per el qual el jove Kenny va sentir inicialment simpatíes cap al club protestant.

Els primers pasos futbolístics de Kenny Dalglish van ser ben curiosament com a porter en equips escolars de Glasgow, encara que de seguida situaría la seva posició en el camp en les zones més ofensives, aconseguint èxits a nivell local i escolar. Aquests èxits el portaríen a realitzar diverses proves en el West Ham United londinenc i també en el Liverpool, proves que no van sortir cap efecte positiu.

Curiosament seria el Celtic de Glasgow, etern rival del Rangers, qui en la persona del seu legengari Manager Jock Stein, es fixaria en el jove Dalglish. Stein enviaría a casa de la família Dalglish el seu assistent més fidel Sean Fallon. Compta la llegenda que Kenny Dalglish al sentir que Fallon estava a la porta de casa seva, parlant amb el seu pare, va còrrer ràpidament cap a la seva habitació per arrencar tots els posters i material del Rangers que penjaven de la paret. Al maig de 1967, Kenny Dalglish signaria pels Hoops.

La temporada 1968/69 debutaría com a jugador del Celtic en un partit de la Copa de la lliga escocesa. Però no seria fins la temporada 1971/72, la temporada següent a la consecució del títol de Campió d'Europa del Celtic davant de l'Inter de Milan a Lisboa, que Kenny Dalglish formaria part plenament activa del primer equip del Celtic. Aquella mateixa temporada, Dalglish deixaria la seva emprempta entre l'afició catòlica al marca 6 gols en la victòria del Celtic per 2-7 enfront del Kilmarnock en un partit homenatge al jugador local Frank Beattie.

La temporada 1971/72 Dalglish aconseguiria el seu primer títol de lliga i Copa escocesa, aconseguint 23 gols en 49 partits. La temporada següent, encara tindria registres més positius amb 41 gols en 53 partits, repetint títol de lliga, encara que el Celtic va perdre la Copa i Copa de la lliga. La temporada 1973/74, el Celtic a les ordres de l'etern Jock Stein i amb Dalglish com a figura més rutilant, aconseguiria el triplet de títols escocesos.

La personalitat de Kenny Dalglish en el vestidor i el terreny de joc, el va portar a convertir-se en el Capità del Celtic la temporada 1975/76, tot i que el braçalet de capità en el seu braç no va comportar gaires èxits a Dalglish ni al club. Aquella temporada el Celtic no aconseguiria cap títol, després de 12 anys consecutius sumant almenys un trofeu a les seves vitrines. L'accident de cotxe de Jock Stein va fer que el manager dels Hoops es perdès gran part de la temporada, afectant de manera clara l'estat anímic del planter.

Els èxits amb el Celtic i sobre tot les seves actuacions en el terreny de joc i els seus registres golejadors, obriríen les portes de la selecció escocesa. El debut amb la Tartan Army es produiría un 10 de novembre del 1971 en un partit de qualificació per a l'Eurocopa del 1972 davant de Bèlgica. El primer gol com a internacional arribaria tot just un any després al batre la porteria de Dinamarca al mític Hampden Park en partit de qualificació per el Mundial 1974 d'Alemanya.

Fins un total de tres Mundials disputaría Kenny Dalglish. Alemanya'74, Argentina'78 i Espanya'82. En cap dels munidals disputats, Escòcia i Dalglish superaríen la primera ronda, encara que Dalglish i entre d'altres un altre llegenda Red com Graeme Souness, deixaríen partits per a l'història plens d'èpica com la victòria davant d'Holanda per 3-2 del Mundial d'Argentina, on Dalglish aconseguiría un dels gols. Amb la selecció, Dalglish disputaria un total de 102 partits, aconseguint 30 gols. En l'actualitat record absolut del futbol escocés.

Després de 269 partits amb el Celtic aconseguint un total de 167 gols, el 10 d'agost de 1977, Kenny Dalglish feia pública la seva marxa cap al Liverpool FC de Bob Paisley, en aquells moments actual Campió d'Europa. El fitxatge comportaría un record absolut de l'època al fer-se efectiu després del pagament de 440.000 lliures del club d'Anfield cap al club de Glasgow.

La marxa de Dalglish, no seria gens ben rebuda entre l'afició catòlica. Fins al punt que en el retorn de Dalglish al Celtic Park en l'agost de 1978 per disputar un partit de tribut al manager Jock Stein, va ser increpat i escridaçat per gran part de la parròquia local que el va considerar com a un traïdor.

Tampoc seríen fàcils els seus inicis a Anfield. Ho veurem en el proper capítol dedicat al llegendari número 7 del Liverpool FC.

Fonts: Wikipedia