diumenge, 18 de novembre del 2007

The Beatles i el Liverpool FC

La ciutat de Liverpool és mundialment coneguda per fets històrics com el de ser la ciutat d'on va partir la primera línia ferroviària de servei de passatgers de la historia en l'any 1830. Aquesta inicial via ferria unia les ciutats de Liverpool i Manchester. Un altre fet històric que uneix Liverpool a la història universal és la de ser la seu de la empresa naval White Star Line, constructora i propietària del transatlàntic Titànic, tot i que aquest va ser construït al moll de Belfast.

Però si per alguna raó Liverpool és popularment coneguda arreu del mon, és per el seu equip de futbol i per els seus quatre fills pròdigs. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Richard Starkey. The Beatles.




La infància dels quatre fabulosos, va transcórrer en una Liverpool assolada per els bombardejos aeris nazis en la segona guerra mundial i per tant en unes condicions de vida gens gratificants. D'aquesta manera, Liverpool oferia als seus habitants ben poques alternatives d'oci. De les poques existents, una d'elles era el futbol. Els dos equips locals Everton FC i Liverpool FC es dividien les simpaties de la amplia majoria de la població que veia en el futbol una de les poques vies d'escap al tortuós dia a dia. Evidentment els "Fab four" no van ser aliens a aquesta situació. Però es sap amb certesa a quin equip donaven suport cadascun d'ells?

Doncs son ben poques les referències que es tenen al respecte i mai cap dels quatre integrants de la banda més mítica de la història del rock and roll ha fet públiques amb total claredat les seves filies a un o altre equip. El que és evident, és que el seu legat artístic està farcit de referències a tots dos clubs i al mon del futbol. A continuació tractarem d'exposar-les

LENNON: El beatle assassinat el desembre del 1980, ha estat el component de la banda que més dades ha deixat sobre les seves aficions futbolístiques. Durant la creació de la mítica portada del no menys mític disc "Sgt. Peppers lonely hearts Club Band", John Lennon insistia contínuament en fer aparèixer a Albert Stubbins, llegendari davanter centre del Liverpool FC dels 50, però aquest fet el detallarem en un posterior article dedicat a la figura de l'striker. Tant sols esmentarem això si, per deixar clar que Lennon tenia simpaties cap als Reds, que la portada era composada per els principals herois de la infància dels quatre Beatles. Malgrat tot, son molts els seguidors del Manchester United que defensen la infundada teoria de que John era supporter del club d'Old Trafford. Aquesta teoria ve donada pel fet de la inclusió del nom de Matt Busby (jugador i entrenador del Man U.) en la cançó Dig it del disc Let it be. La cançó, si es pot tractar com a tal, es una successió de noms de personatges com ara els Rolling Stones, BB King, Doris Day o el propi Busby, a part de l'FBI i la CIA.

McCARTNEY: Paul com ha fet sempre durant la seva vida artística, és el Beatle més ambigu en la qüestió que ens ocupa. McCartney ha fet clares referències de les seves simpaties cap al Everton FC, però després també ha deixat detalls que deixen un seriós dubte sobre la seva filiació futbolística. Només cal veure la fotografia superior. No es veu molt clar, però la roseta que llueix Paul en el seu pit s'hi pot llegir Liverpool FC. Com sempre, Paul jugant a despistar als seus fans. Tant sols cal conèixer la teoria de la seva possible mort l'any 1965, qüestió aquesta que te innumerables referències al llarg i ample de la discografia Beatle.
Si Paul era seguidor del Liverpool o del Everton queda demostrat en la creació de la portada del "Peppers". Com hem dit aquesta portada estava dedicada als herois infantils dels quatre fabulosos i si John insistia en l'aparició d'Albert Stubbins, McCartney va proposar a Dixie Dean (davanter toffe contemporani de l'època d'Stubbins) Segons explica el mateix Paul en el llibre Anthology, la bíblia beatle, ell mateix no coneixia realment a Dean, però en recorda que el seu pare era un veritable admirador del davanter (pàg.248). Finalment, la opció de Dixie Dean, va quedar descartada. La d'Stubbins no. Un altre dada que prova que McCartney te simpaties cap els blues, es el comentari que fa en el mateix Anthology sobre la seva assistència a Goodison Park amb la companyia del seus oncles (pag 20). Paul afirma en aquesta declaració, que la seva família era per complert aficionada a l'Everton FC, encara que afegeix que ell i cap dels Beatles eren gaire aficionats al futbol. Sembla provat doncs que el baixista esquerrà te moltes més simpaties per els blues que per els reds. Clar que, continuant en el joc de la seva continua ambigüitat, Paul McCartney oferirà durant els actes de la capitalitat europea de la cultura de Liverpool, un concert el proper dia 1 de juny per a 36.000 afortunats a l'estadi de......Anfield.

HARRISON i RINGO: El Beatle místic mort el novembre de l'any 2001, víctima d'un càncer de pulmó, es va decantar cap els esports de motor, concretament cap a la Formula 1 i mai va demostrar gaire simpaties cap a l'esport de la pilota. Coneguda era la seva gran amistat amb el gran patró del circ de la Formula 1, Bernie Ecclestone. De la mateixa manera, Richard Starkey conegut mundialment per a la posteritat como a Ringo Starr, no ha fet publica mai cap declaració sobre les seves possibles aficions futbolístiques.

11 comentaris:

Alba ha dit...

Una ciutat que té diferents encants per veure. Són post que normalment s'ecriuen quan les seleccions entren en acció. espero que acabi aviat aquest calvari.
Salutacions

Stubbins ha dit...

Quanta raó tens Alba! Un ja no sap que publicar en aquestes setmanes de calvari com molt be dius.

Tot i que jo he disfrutat com un micu escribint aquest post. Perdo la noció del temps quan parlo dels Beatles. Puc tirar-me parlant hores. Digue'm freaki.

I espera que encara queda l'apartat dedicat a Albert Stubbins que també te la seva referencia Beatle. Ara em pots dir pessat. jejeje.

Un petonasu!

Anònim ha dit...

Genial artículo. Sin duda, los Beatles están unidos a Liverpool ya de por vida. Como el F.C. Liverpool es su máximo exponente hoy en día.

un abrazo.

Albert Olivé ha dit...

Carai noi quin post tant guapo t'ha quedat.

De veritat és molt interessant i pel que veig cap dels beatles era un gran amant de l'esport rei. Potser si John era un red, però lo de Paul tira més cap a l'atra banda. Els altres dos passen una mica del fútbol.

De veritat que felicitats pel post. L'he trobat molt interessant.

Spitfire ha dit...

Impressionant noi. Personalment, això de ser friki... crec que tots, en major o menor mesura, ho sóm!

Sobre els Beatles, com bé dius, són els màxims exponents de la ciutat de Liverpool. Tot i no ser de la seva època, em declaro fan dels Beatles; és més, aquests dies porto el CD de "One" al cotxe ^^
Per cert, sabries escollir una sola cançó dels Beatles? En tenen tantes de bones que jo no en sabria triar només una... així a bote pronto un "With a little help from my friends", Eight days a week, We can work it out... veus, no sóc capaç de triar-ne només una!

En fi, espero amb intriga la pròxima entrega, la de l'Albert Stubbins! Una abraçada!

Stubbins ha dit...

@ Albert Olivé

Gràcies per la felicitació i celebro el teu interès.

@ Spitfire

Escollir una cançó és imposible. Totes tenen el seu moment. Que vols tralla? "Helter Skelter" Que vols un moment melancòlic? "Penny Lane" o Strawberry Fields" Moment romàntic? "Something" Moment de conya? "All together now" Moment místic? "Within Without you" I tantes i tantes i tantes...... Jo és que no pararia.

Tranquils, en breu prepararé el post dedicat a Albert Stubbins. Després de 9 mesos de blog, crec que ja van sent hora de dedicar-li un post a la llegenda de la qual hi prenc el nick.

futbol blanc-i-blau ha dit...

molt curios aquest post, m´agradan el temes relacionats amb el futbol d´una manera mes indirecte i divertida.

Anònim ha dit...

Amigo Stubbins, una cosa aparte. Hoy zapeando por la televisión, he visto un reportaje muy bueno sobre Gobrelar, el mitíco portero del Liverpool. Me agradaría mucho un post sobre él.

un abrazo

Stubbins ha dit...

@ Fernando

En que canal has visto ese reportaje?? Grobelaar provocó más de una anomalía cardiaca en el corazón de muchos supporters, entre los cuales, el mio.

Bruce, tendrá su post, puedes estar tranquilo, pero antes hay muchas otras leyendas de las que hablar......

Anònim ha dit...

Salió en La 2 un reportaje por su cincuenta cumpleaños.

FERNANDO SANCHEZ POSTIGO ha dit...

lo vi en Teledeporte, creo que el martes sobre las 14,15 horas. Fue un reportaje de unos 10 minutos. siempre me gustó el portero de los bigotes.

un abrazo.