divendres, 2 de gener del 2009

Preston North End, un històric.

La Premier League pren un descans aquest cap de setmana, per donar pas a la competició futbolística de més tradició arreu del món. La FA Cup 08/09 es posa en marxa per al Liverpool FC i ho farà amb un duel contra un dels clubs amb l'honor d'haver deixat el seu nom amb lletres daurades en els inicis allà pels finals del segle XIX, d'aquest esport anomenat futbol. Honor i prestigi que malauradament com ha passat amb gran quantitat d'equips d'aquella època, amb el pas del temps han anat perdent, per passar a pertànyer a divisions infinitament inferiors a la història que envolta a aquests clubs. Aquest és el cas del Preston North End FC, rival que es trobarà el Liverpool en la 3ª Ronda de la FA Cup en la tarda de dissabte.

El club de la veïna localitat de Preston, fou fundat l'any 1881 i va ser un dels clubs fundadors del Campionat de lliga anglesa l'any 1888, essent el seu primer campió. En aquella primera temporada, el Preston North End aconseguiria una fita fins al moment mai igualada a Anglaterra. Aconseguir el Campionat de Lliga i la FA Cup del mateix any, sense ser derrotats en cap partit. A aquell conjunt de jugadors se'ls coneixeria com The Invincibles i van aconseguir repetir títol del Campionat de Lliga la temporada següent.

Eren els anys daurats i més pletòrics de la historia dels Lilywhites o Northenders, sobrenoms amb els quals es coneix a jugadors i supporters del Preston. Els títols tornarien a visitar l'estadi de Deepdale l'any 1938, quan el Preston aconseguiria el seu segon títol de FA Cup al derrotar a un altre històric de l'època, el Huddersfield Town. En aquell equip hi jugava Bill Shankly, que va jugar un total de 297 partits amb el Preston North End. Anys després, Shankly es convertiria en la figura més mitificada i respectada del Liverpool FC. El club de Preston rendeix tribut al jugador i entrenador de Gleenbuck amb el nomenament de The Bill Shankly Stand (veure foto inferior) a una de les quatre grades de l'estadi de Deepdale. Honor que comparteix amb altres jugadors històrics del club com Alan Kelly, Tom Finney i l'anomenada The Invincible Stand, dedicada a l'equip campió de lliga i Cup la temporada 1888/89.


L'esclat de la 2ª Guerra Mundial, va trencar definitivament la progressió del club i des d'ales hores tant sols ha estat present en una final de FA Cup l'any 1964, final que va perdre davant del West Ham United. El Preston North End no és present a la màxima divisió anglesa des de la temporada 1960/61, havent perdut varies categories més fins a l'actualitat on disputa la Championship Division (2ª Divisió) a les ordres del tècnic Alan Irvine. El club de Preston, compta actualment en les seves files, amb l'ex jugador red Neil Mellor, una de les promesses reds que per la mala fortuna de les lessions no va poder demostrar la seva indubtable valua com a jugador i golejador nat.

El darrer enfrontament oficial del Liverpool FC amb el Preston North End, data del 24/03/1962 on el Reds es van imposar a Anfield en partit de la 2nd Division. Aquella mateixa temporada, Reds i Northenders es van trobar en una eliminatòria de FA Cup que es va haver de decidir en el segon Replay! Es a dir, el Liverpool va ser incapaç de doblegar en tres partits als Northenders. En el partit decissiu disputat a Old Trafford, el Preston es va imposar per un gol a zero.

A tenir en compte doncs el caracter guanyador d'un club que tracta de recuperar els dies pretèrits de glòria. Tant sols una competició com la FA Cup, es capaç d'oferir partits com aquests. A disfrutar-ho.

2 comentaris:

Stubbins ha dit...

Post especialment dedicat per al "Jordito" amb el qual vàrem quedar-nos penjats a Preston i Wigan l'estiu del 2002, tot gràcies a una vaga de trens camí de Liverpool procedents de Glasgow.

Mira que és lleig Preston.

Marco ha dit...

Feliz año Stubbins!!!
Lo mejor para vos y tu entorno querido!

Abrazo porteño!