dijous, 22 de març del 2007

BILL SHANKLY, He made the people happy.

Amb Bill Shankly iniciem una sèrie de posts dedicats a les grans llegendes red. Com no podia ser d'una altre manera, l'honor d'inaugurar aquesta sèrie recau en l'home que va canviar el signe de la història per al club d'Anfield. En tres capítols analitzarem la immortal figura del tècnic escocès, la seva trajectòria com a jugador, la seva trajectòria com a manager i el seu inesborrable pas per el Liverpool FC, on va deixar un autentica empremta no tant sols per al club, sinó que també, per a la historia del futbol universal.




UNS ORIGENS MODESTOS.

Bill Shankly va néixer un 2 de setembre de 1913 a Glenbuck, localitat escocesa de la regió de Ayrshire, en el sí d'una família obrera. Shankly va ser el vuitè fill d'un total de deu germans 5 barons i 5 noies. Les condicions de vida a aquesta regió escocesa eren realment dures i la gran majoria de les famílies vivien del treball en les mines. Ben aviat el jove Bill va dedicar-se juntament amb el seu pare i la resta dels seus germans barons al dur treball de la mineria. Aquestes dures condicions van anar modelant el caràcter i la filosofia de Shankly, que sempre es va mostrar com una persona propera a la gent més modesta i molt simpatitzant de les idees socialistes.

John Shankly, pare de Bill i cap de família, va inculcar als seus fills la passió per l'esport. Mr. Shankly era un reconegut atleta de curses de mitja distància. Els seus fills, però, no van demostrar gran passió per l'atletisme i es van decantar per la pràctica del futbol. De fet, tots cinc germans van arribar a ser jugadors professionals tant a Anglaterra o be a Escòcia. Bob Shankly, va arribar a fer campió del Campionat escocès al Dundee en l'any 1962, actuant com a manager.

A Glenbuck, existí una autèntica passió per l'esport i en particular per el futbol. Fins a 50 jugadors natius de Glenbuck van arribar a professionals en menys de 50 anys per a un poblet que no arribava als 1.000 habitants. I és que per als habitants d'aquesta localitat en els inicis del segle XX, el futbol era la via d'escap per a tota una setmana de dur treball a la mina. Durant els messos d’estiu, era habitual veure nombrosos grups de joves practican futbol al carrer en uns partidets de 5 contra 5, modalitat que anys després Bill Shankly traslladaría amb èxit als entrenaments del Liverpool FC amb el clàssic mètode del “Pass and Move”

GLENBUCK CHERRYPICKERS I CRONBERRY EGLINTON, ELS SEUS PRIMERS CLUBS.

Inicialment el club era conegut com Glenbuck Athletic, i era un club amb força renom durant aquells anys de la primera meitat del segle XX. Els seus jugadors es caracteritzaven, per que van ser els precursors de realitzar un joc col.lectiu en una època on hi primaven les individualitats.

El Cronberry Eglinton era un altre dels grans clubs de la regió. Segons diu la llegenda, doncs no existeix cap dada que ho reculli, el Cronberry va estar un total de 10 anys (del 1904 al 1914), sense perdre un sol partit al seu camp. Bill va ingressar en el club l'any 1931 on va destacar per sobre de tots els seus companys. Els caça-talents de l'època, ben ràpid es van fixar amb el jove Bill i el van repescar per a jugar en clubs de major importància.

Lamentablement per el Glenbuck i el Cronberry, i per molts altres clubs de l'època, la recessió dels anys 30 i la posterior 2ª Guerra Mundial, van fer que un gran número d'aquests històrics clubs pioners del futbol mundial, desapareguessin.

CARLISLE UNITED (1932-33)

El Carlisle Utd. va ser la primera gran oportunitat per al jove Bill de convertir-se en jugador professional. Shankly va arribar al club, de la mà del seu oncle que formava part de la directiva. Shankly va desestimar una oferta més interessant del Preston North End, club que era a les hores un autèntic clàssic de les illes. El Preston North End, va ser el campió de les 2 primeres edicions de la lliga anglesa. Bill va preferir iniciar la seva carrera en un club més modest i d'una divisió inferior per assentar-se en el difícil mon del professionalisme.

PRESTON NORTH END (1933-1949)

La gran temporada amb el Carlisle Utd, no va passar desapercebuda per els tècnics del Preston North End i ràpidament van adquirir els serveis de Bill Shankly. El seu fitxatge va costar 500 Lliures i Bill se'n dugué 10 per la signatura.

Bill va començar jugant a l'equip de reserves, però ben aviat es va convertir en un dels jugadors predilectes de l'afició per la seva actitud encoratjadora i el seu compromís. D'aquesta manera, Bill Shankly va ajudar al Preston a aconseguir l'ascens a primera divisió anglesa aquella mateixa temporada.

Però el primer gran èxit per a Shankly i el Preston North End, no arribaria fins a 3 anys després quan van aconseguir la classificació per a disputar la final de FA Cup de la temporada 36/37 a Wembley davant del Sunderland. Lamentablement per als interessos del Preston i Shankly, el Sunderland va guanyar aquella final al imposar-se per un clar 3-1.

L'any següent va ser de gran record per Bill Shankly. Va ser la temporada on va aconseguir el seu primer gol com a professional. Curiositats del destí. El primer gol el va marcar contra el Liverpool i per més gran inri, va ser a Anfield!!. Aquella mateixa temporada el Preston North End aconseguia resarcir-se de la derrota de l'any anterior en la final de FA Cup, guanyant aquesta vegada al Huddersfield en la final a Wembley per 1-0.

LA 2ª GUERRA MUNDIAL

L'any 1939, Shankly compta amb 26 anys i una prometedora carrera futbolística per endavant en un dels clubs més poderosos d'aquells temps. Però l'esclat de la 2ª Guerra Mundial, va truncar totes aquestes esperances. Durant els 7 anys que va durar el conflicte, tota competició futbolística es va aturar. Les competicions es van reprendre a la finalització de la Guerra que va acabar amb la victoria dels aliats. L'any 1946 es reprenen les competicions. Shankly compta amb 33 anys i és considerat un veterà davant les noves generacions de futbolistes. Shankly ho veu clar i comença a dedicar-se a ajudar en els entrenaments dels juvenils del Preston. D'aquesta manera posava fi a la seva carrera com a jugador. Els seus millors dies estaven per arribar.

7 VEGADES INTERNACIONAL PER ESCÒCIA.

Shankly era un dels jugadors escocesos de més renom de l'època i els seus èxits amb el Preston North End, no van passar desapercebuts per al seleccionador escocès. Fins a 7 vegades Bill Shankly es va enfundar la samarreta blau marí per defensar Escòcia.

El seu debut va ser el mes d'Abril de 1938 a l'estadi de Wembley i davant del principal i històric rival dels escocesos, Anglaterra. Escòcia va guanyar en aquesta ocasió per un solitari gol al mític Wembley.

Al seu debut el van seguir 4 internacionalitats més abans de l'inici de la 2ª Guerra Mundial. Shankly va participar en els compromisos internacionals davant d'Irlanda, Gal.les, Hongria i novament Anglaterra.

Durant la Guerra, Bill Shankly va participar en un partit amistós davant dels anglesos. El partit es va disputar al Hampden Park de Glasgow davant de 78.000 espectadors. Una autèntica multitud per a l'època. Escòcia va caure derrotada per 3-1.

Al maig de 1942, Shankly disputava el que seria el seu darrer partit com a internacional escocès. Novament Anglaterra es creuava en el camí. Escòcia va guanyar per 4-5 i Shankly col.laborava a l'espectacular guarisme del marcador amb un gol antològic des de 40 metres.

En el proper capítol, tractarem els primers passos de Bill Shankly com a entrenador i la seva arribada a Anfield. Santuari on es va forjar la llegenda.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabuena Stubbins, gran artículo, si señor, no tenía ni idea de que hubiera llegado a ser tan buen jugador.

"Outside the Shankly Gates
I heard a Kopite calling :
Shankly they have taken you away
But you left a great eleven
Before you went to heaven
Now it's glory round the Fields of Anfield Road"

Shank´s DEP

Anònim ha dit...

good work mate

molt bona l'idea dels post de grans llegendes i com no s'habia de començar per Mr Shankly

Stubbins ha dit...

@ JFT 96

Yo también estoy descubriendo aspectos increibles de la vida, obra y milagros de Shanks, mientras recabo toda la información posible. En los próximos dias, iré ofreciendola. Espero que sea de vuestro interés y agrado.

@ Ripored.

Si noi. Dos setmanes sense futbol red, fan que un comenci a pensar en com actualitzar el blog. En aquests dies he afegit les seccions de Llegendes Red i la de Promeses Red. Passat i futur sempre presents. Ostia! aixó m'ha quedat collonut. jejeje

Salut amics!!!

Javi Saiz ha dit...

Buen articulo Stubbins, que decir de Shankly que no sepamos. Sin el seguramente no seriamos la mitad de lo que somos. Me alegro de que tu tambien inicies una serie de articulos con leyendas.